Mdłości, uczucie pieczenia w gardle, wahania hormonów, ciągły niepokój o zdrowie maluszka – okres ciąży może spędzać sen z powiek niejednej kobiecie. Aby przynieść sobie chwilową ulgę i pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, wiele przyszłych mam decyduje się na stosowanie ziół w ciąży. I chociaż spora część z nich faktycznie poprawia samopoczucie i wspiera odporność, to istnieją pewne zioła, które nie są wskazane dla ciężarnych. Sprawdź, jakich ziół unikać w ciąży!
Zioła w ciąży – klasyfikacja ziołowych specyfików
Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo podczas stosowania przez kobiety ciężarne, produkty ziołowe dzieli się na:
- zioła, które są dopuszczone i mogą być bezpiecznie przyjmowane w okresie ciąży;
- zioła, w przypadku których brakuje dostatecznych informacji na temat ich działania, dlatego też mogą być stosowane w trakcie ciąży wyłącznie po konsultacji z lekarzem;
- zioła, których nie należy stosować podczas ciąży.
Zioła zakazane w ciąży – dlaczego niektórych składników roślinnych nie wolno stosować?
Zioła to grupa roślin, które mogą zawierać substancje wpływające na funkcjonowanie organizmu człowieka (np. olejki eteryczne), a także dostarczające nam surowców zielarskich. Przeważnie są to gatunki roślin o właściwościach prozdrowotnych , które powszechnie wykorzystuje się w ziołolecznictwie oraz aromaterapii. Spożywanie ziół, głównie w formie naparów lub herbatek, pozwala na łagodzenie niektórych objawów, a także dolegliwości, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. Z tego powodu są one chętnie wybierane przez kobiety w ciąży.
W większości przypadków zioła działają dobroczynnie na organizm ciężarnych, poprawiając samopoczucie i wspierając ich organizm. Niestety, są też pewne zioła w ciąży niewskazane dla przyszłych mam. Część ziół może wpływać negatywnie na przebieg ciąży.
Z tego powodu przed przygotowaniem mieszanki ziołowej należy upewnić się, czy jest ona bezpieczna dla kobiet w ciąży. Temat ten najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym, który potwierdzi bezpieczeństwo danej receptury dla zdrowia kobiety i jej maluszka, a także udzieli szczegółowych wskazówek na temat przyjmowania ziół w ciąży.
Sprawdź, które witaminy w ciąży są najistotniejsze dla przyszłej mamy?
Jakich ziół nie można w ciąży przyjmować?
Kobiety spodziewające się dziecka powinny unikać spożywania naparów z takich ziół jak:
- aloes – nie powinien być stosowany zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży, może stymulować przedwczesne skurcze mięśni macicy
- anyż – przyjmowanie dużych ilości anyżu również może pobudzać macicę do skurczów. Co więcej, zawiera substancje o potencjalnym działaniu estrogennym, które mogą wpływać gospodarkę hormonalną w trakcie ciąży;
- ginkgo biloba – może działać przeciwzakrzepowo,
- gorzknik kanadyjski – wykazuje działanie stymulujące skurcze macicy, przez co może wpływać na termin porodu;
- jałowiec pospolity – spożywanie dużych ilości jałowca może pobudzać skurcze macicy;
- kozieradka – wpływa na poziom hormonów (głównie estrogenów), przez co może wpływać na gospodarkę hormonalną;
- kora kruszyny;
- krzyżownica – podrażnia układ pokarmowy i wpływa na gospodarkę hormonalną;
- lukrecja – zwiększa ciśnienie tętnicze;
- mącznica lekarska – może stymulować skurcze macicy;
- pluskwica – przypisuje się jej działanie estrogenne;
- szałwia lekarska – wiele kobiet zastanawia się, czy można pić szałwię w ciąży i okresie laktacji. Roślina ta zawiera związki (np. saponiny), które wpływają na gospodarkę hormonalną u ciężarnych i mogą prowadzić do skurczów macicy. Napar z szałwii wpływa też negatywnie na laktację;
- ziele krwawnika – może stymulować skurcze mięśni macicy;
Warto także pamiętać o przyprawach, które nie są zalecane ciężarnym. Cynamon w ciąży, ze względu na zawartość kumaryny, może wpływać niekorzystnie na ciążę. Z tego powodu należy zachować szczególną ostrożność podczas jego stosowania. W trakcie ciąży warto również unikać takich przypraw jak tymianek, rozmaryn i żeń-szeń.
Zioła bezpieczne dla przyszłych mam – z czego warto korzystać?
Dobra informacja dla kobiet w ciąży jest taka, że istnieje wiele ziół i przypraw, po które mogą sięgać bez obaw, zachowując oczywiście umiar i zdrowy rozsądek. Korzystanie z nich pomaga w trakcie typowych dolegliwości ciążowych i wsparciu odporności. Wśród nich wymienia się takie zioła jak m.in.:
- imbir – pomaga przy mdłościach ciążowych i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Korzystnie wpływa także na poziom cukru we krwi. Dowiedz się też: imbir w ciąży – jakie ma działanie?;
- koper włoski w ciąży – wspiera gospodarkę hormonalną i usprawnia czynności gruczołów mlecznych, co jest istotne zwłaszcza w okresie karmienia piersią;
- lawenda lekarska – jej przyjemny zapach jest wykorzystywany m.in. w olejkach eterycznych, które działają relaksująco i odprężająco, a także pomaga w zachowaniu dobrego snu;
- majeranek – poprawia samopoczucie i usprawnia pracę układu trawiennego;
- melisa lekarska – działa uspokajająco i odprężająco, a także ułatwia zasypianie i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
- mięta polna – ze względu na właściwości orzeźwiające pomaga łagodzić nieprzyjemne dolegliwości ciążowe, takie jak mdłości;
- nagietek – jest cennym źródłem witaminy C i magnezu, które są ważnymi składnikami dla kobiet w ciąży;
- oregano – działa korzystnie na laktację, wspiera odporność, a także wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
- pokrzywa – wspiera układ moczowy, oddechowy i odpornościowy;
- rumianek – poprawia stan skóry i reguluje pracę układu pokarmowego. Rumianek w ciąży wspiera odporność;
Zioła w ciąży – podsumowanie
Podczas ciąży bardzo ważne jest zachowanie ostrożności przy stosowaniu ziół, ponieważ niektóre z nich mogą okazać się nieodpowiednie dla płodu i ciężarnej kobiety. Zioła, których należy unikać, to m.in. ziele piołunu, liść aloesu, senes oraz korzeń lukrecji. Bezpieczne zioła, które można stosować w odpowiednich ilościach, to imbir, który łagodzi nudności oraz rumianek, który pomaga w relaksacji. Należy jednak pamiętać, żeby przed zastosowaniem, jakiegokolwiek z ziół zaleca się konsultację z lekarzem, który udzieli szczegółowych informacji na temat jego przyjmowania.
Bibliografia:
- Bazylko A., Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w czasie ciąży i przygotowania do porodu, Farmacja Polska 2010, 66(7).
- Kraczkowska S., Zioła i rośliny lecznicze, Fenix, 2007.
- Łuczak A., Nowak M., Szałek E., Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, Farmacja Współczesna 2017, nr 10.
- Szostak-Węgierek D., Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, Wydawnictwo PZWL, wyd. 1, Warszawa 2021.